Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütemények

2010.03.31

 Darázsfészek

Hozzávalók:

Hab:
4 tojás fehérje
30 dkg kristálycukor
 20 dkg kókuszreszelék
Tészta:
40 dkg rétesliszt
4 tojás sárgája
25 dkg margarin
2 evőkanál cukor
3 evőkanál langyos tej
2 dkg élesztő

Elkészítése: Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk. A margarint a tojás sárgájával simára keverjük, hozzáöntjük az élesztőt és a réteslisztet. 4 cipót formálunk, és fél órát hideg helyen pihentetjük. A tojások fehérjét gőz fölött habbá verjük a cukorral, majd belekeverjük a kókuszreszeléket. Egyenként kisodorjuk hosszúkás formára a cipókat, megkenjük a kókuszos habbal, szélesebbik oldaláról feltekerjük, s ujjnyi szélesre vágjuk. Lapjára fordítva aranysárgára sütjük, s porcukorral megszórjuk.

 Pudingos keksz

Hozzávalók (kb. 40 szelet):

3 dl tej
4 evőkanál porcukor
1 csomag (49 g) főznivaló csokoládé ízű pudingpor
1 evőkanál keserű kakaópor
1 nagy doboz kerek háztartási keksz
12,5 dkg Rama Sütőmargarin

Elkészítése: Elkészítjük a krémet. Ehhez 2 deci tejet egy kis lábasba öntünk, beleszórjuk a porcukrot, és fölforraljuk. A pudingport és a kakaót a maradék tejjel elkeverjük, majd lassan a forró tejbe csorgatjuk. Szünet nélkül kevergetve kis lángon addig főzzük, amíg sűrű pudingot nem kapunk. Ezután levesszük a tűzről, a margarint jól elkeverjük benne, és megvárjuk, amíg langyosra hűl. Egy nagy, hosszúkás tálcára, kb. 40 cm hosszú alufóliadarabot fektetünk.
A kekszeket egyenként megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk őket, hogy rudat alkossanak. Ezt a kekszrudat az alufólia közepére fektetjük, és szorosan beletekerjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és 1 napon át pihenni hagyjuk. Tálaláskor kicsomagoljuk, éles késsel ferdén, 1 centi vastag szeletekre vágjuk. Ne féljünk, nem fog szétesni, a krém összefogja.

 Kekszes őzgerinc

Hozzávalók (kb. 25 szelet):

o 5 dkg keserű kakaópor
o 25 dkg porcukor
o 2 dl víz
o 50 dkg háztartási keksz
o 0,3-0,5 dl rum
o 25 dkg Rama Sütőmargarin

Elkészítése: A háztartási keksz felét ledaráljuk, másik felét kisebb darabokra törjük. A vizet egy lábasba öntjük, a porcukrot, a kakaót és a margarint hozzáadjuk, kevergetve 5-6 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, a rummal ízesítjük, a kétféle kekszet belekeverjük. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, a kekszes masszát elsimítjuk benne. Amikor kihűlt,
2-3 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Tálaláskor vágódeszkára borítjuk, a folpackot lehúzzuk róla, és a keksztekercset kisujjnyi vastagon fölszeleteljük.

 Marlenka

Hozzávalók (18 szelet):
a krémhez:
3-4 evőkanálnyi porcukor vagy méz
34 dkg cukrozott sűrített tej
1 kiskanál rum
6-8 dkg sózatlan földi mogyoró
30 dkg Rama Sütőmargarin
a tepsi kikenéséhez:
finomliszt
2 dkg Rama Sütőmargarin
a tésztához:
24 dkg finomliszt
fél kiskanál mézes sütemény fűszerkeverék
1 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
24 dkg kristálycukor
6 darab tojás
12 dkg Rama Sütőmargarin
a tetejére:
3-4 dkg sózatlan földi mogyoró
 2 evőkanál méz

Elkészítése: 1. A tésztához a tojások sárgáját a kétféle cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig keverjük. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsorgatjuk. A sütőport és a mézes fűszerkeveréket összekeverjük a liszttel, az előzőekhez adjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is.

2. A massza felét egyenletesen egy margarinnal kikent, belisztezett nagy tepsiben elsimítjuk. Nem kell megijedni attól, hogy vékony lesz, mert a sütőportól megnő, és amúgy sem kellenek vastag lapok a süteményhez. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 10-12 percig sütjük. A maradék masszából még egy vékony tésztalapot sütünk ugyanígy.

3. A töltelékhez a sűrített tejet serpenyőbe tesszük, és közepes lángon, kevergetve
kb. 10 percig főzzük. Akkor jó, ha egy kicsit besűrűsödik, a benne lévő cukor pedig egy kicsit karamellizálódik, világosbarnára festve az egészet. Hűlni hagyjuk.

4. A puha margarint először magában keverjük habosra, majd apránként hozzáadjuk a külön kikevert sűrített tejet is. A mézzel, a rummal, és a durvára vágott mogyoróval ízesítjük.

5. A kisült lapokat félbevágjuk, majd a krémmel egymásra rétegezzük úgy, hogy a tetejére is krém kerüljön. A tetejére durvára vágott mogyorót szórunk, vékonyan pedig mézet csurgatunk rá. Letakarva behűtjük pár órára, hogy az íze összeérjen.

 Pehelykönnyű túrós pite

Hozzávalók (30 szelet):

a töltelékhez:
1,5 evőkanál finomliszt
1 darab nagy citrom reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
30 dkg kristálycukor
1 kg tehéntúró
maréknyi mazsola
4 darab tojásfehérje
  a tésztához:
30 dkg finomliszt
4 darab tojássárgája
5 dl tej
1 kiskanál kristálycukor
3 dkg élesztő
15 dkg Rama Sütőmargarin
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg Rama Sütőmargarin

Elkészítése: 1. Az élesztőt a cukorral ízesített langyos tejben fölfuttatjuk. A tojások sárgáját a puha margarinnal kikeverjük. A felfuttatott élesztővel és a liszttel összedolgozzuk, majd a tésztát két részre osztjuk.

2. Az egyiket 22x32 cm-esre nyújtjuk és margarinnal kikent tepsibe fektetjük. A túrót áttörjük, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával meg a liszttel összedolgozzuk. Kedvünkre mazsolát keverünk bele, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A tésztára simítjuk.

3. A másik kinyújtott tésztával befedjük. 3 órán át pihentetjük, majd villával megszurkáljuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva, még melegen tálaljuk!

Madártejszelet

Hozzávalók:

A díszítéshez:
fél csomag habfix
2 dl tejszín
reszelt csokoládé
  A krémhez:
2 evőkanál porcukor
25 dkg sütőmargarin
6 dl tej
5 evőkanál liszt
3 evőkanál kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
8 tojássárgája
A piskótához:
8 evőkanál szitált liszt
8 evőkanál kristálycukor
8 tojásfehérje

Elkészítése: Elsőként a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem, s lazán hozzáadom a szitált lisztet. Előmelegített sütőben megsütöm, hagyom kihűlni. A krémhez a tojást a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverem, majd a lisztet hozzáadva a tejjel felfőzöm. A kihűlt krémhez hozzákeverem a porcukorral eldolgozott margarint. A tejszínhabot felverem a fix-szel, a csokoládét lereszelem, majd összeállítom a sütit. A piskótát megkenem a sárga krémmel, tetejére teszem a tejszínhabot, és végül megszórom csokireszelékkel.

Mákos krémes

Hozzávalók:

Sárga piskótához:
1 vaníliás cukor
csipetnyi só
20 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
5 kicsi tojás
Mákos piskótához:
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só
20 dkg kristálycukor
20 dkg mák
5 kicsi tojás
Krémhez:
10-15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1/2 l tej
1 vaníliás puding
20 dkg vaj vagy sütőmargarin

Elkészítése: A piskóta készítésekor mindent oda készítettem és kimértem. Kibéleltem alufóliával a közepes méretű tepsimet. A mákos piskótához először az 5 tojásfehérjét a sóval, és egy kis cukorral kemény habbá vertem a robotgéppel, majd egyenként hozzáadtam a sárgákat, a habverést közben sem abbahagyva. Azután a cukrot adagoltam, de a habverést még mindig nem hagytam abba. Kicsit még robotoltam a masszát, végül a mákot, mintha liszt lenne (reszelt citromhéj belekeverve), óvatosan beleforgattam egy lyukas kanállal, vigyázva, hogy ne törjem össze az egészet. Ezután a mákos masszát a tepsibe öntöttem. A sütőt ekkor kapcsoltam be 180 C°-ra. Aztán a habverő fejet gyorsan elmostam és kezdtem újra az
5 tojásfehérjéből a habverést, a sárga piskóta készítését. Amikor kész lett, rámertem óvatosan a mákos piskótára, vigyázva, hogy ne keveredjenek. Fél óra alatt sült meg, de 20 perc után letakartam a tetejét. Visszatérve az eredeti süteményemhez. Elkészítettem a pudingot cukor nélkül, de egy vaníliás cukrot adtam hozzá. Amikor kihűlt, hozzákevertem a cukorral habosra kevert vajhoz vagy sütőmargarinhoz, és még robotoltam egy kicsit hogy minél könnyebb legyen. A kihűlt, felfordított piskóta szélét levágtam, (ezt megkentük egy kis lekvárral és befaltuk), és a tetejére kentem a krémet, végül csokiforgácsot hintettem rá.

Hatlapos

Hozzávalók:

Tészta:
60 dkg liszt
10 dkg zsír vagy sütőmargarin
1 dkg szalalkáli
1 tojás
annyi tej amennyit a tészta felvesz
10 dkg cukor
Krém:
1 liter tej
3 evőkanál kakaó
6 kanál liszt
15 dkg porcukor
10 dkg vaj vagy sütőmargarin

Elkészítése: Tésztához hozzávalóit annyi tejjel gyúrjuk össze, amennyit felvesz. 6 lapot sütünk belőle (tepsi hátulján). Krém: 1 liter tejet, 6 kanál liszttel, 3 evőkanál kakaóval,
15 dkg porcukorral lassú tűzön felfőzünk. A tűzről levéve, mikor langyosra hűlt, 10 dkg vajat vagy sütőmargarint keverünk hozzá. Langyosan töltjük meg a lapokat.

Diós gesztenyetorta

Hozzávalók:

50 dkg fagyasztott gesztenyemassza
25 dkg vaj vagy margarin vagy sütőmargarin
margarin és liszt a forma kikenéséhez
1/2 csomag sütőpor
15 dkg darált dió
15 dkg liszt
1,75 dl víz
50 dkg sütőcukor
8 tojás
0,25 dl rum
 tortadara


Elkészítése: A tésztához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A lisztet a dióval és a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. Kikent, lisztezett, 24 cm átmérőjű tortakarikába töltjük, és előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fokon), 25 percig sütjük. Ezután 15 fokkal csökkentve a sütés erősségét, még kb. 25 percig sütjük. A töltelékhez a cukrot a vízzel kevergetve felforraljuk.
A vajat vagy margarint vagy sütőmargarint először magában, majd a felengedett, belemorzsolt gesztenyemasszával keverjük habosra. A rummal ízesítjük, majd a szinte teljesen kihűlt cukorszirupot is hozzákeverjük. A tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk, és a gesztenyekrémmel megtöltjük úgy, hogy az oldalára, meg a tetejére is jusson belőle. A torta tetejét végül szórjuk meg barna tortadarával. Jól behűtjük, végül forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Tejszínes kocka

Hozzávalók:

 A tésztához:
4 tojás
26 dkg porcukor
1/2 dl étolaj
1 dl víz
26 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Az I. krémhez:
7 evőkanál cukor
2 csomag pudingpor
6 dl tej
20 dkg margarin
A II. krémhez:
2 evőkanál zselatin
1 liter cukrozott tejszín

Elkészítése: A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az étolajat, a vizet, a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, végül beleforgatjuk a tojások keményre felvert habját. Zsírozott vagy sütőmargarinozott, lisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük, ha kihűlt félbevágjuk. A felső lapot egyenlő kockákra szeleteljük. Az I. krémhez a vaníliás pudingporokat az előírás szerint megadott mennyiségekkel elkészítjük, addig keverjük, amíg kihűl, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
A margarint habosra keverjük, és kisebb adagokban beledolgozzuk a pudingot. Ha elkészült az alsó tésztalapra simítjuk. A II. krémhez keményre felverjük a tejszínt. Másfél dl vízben feloldjuk a zselatint, felforraljuk, majd ha langyosra hűlt, belekeverjük a tejszínbe.
A pudingos krémre halmozzuk, és a tetejét elsimítjuk. A tejszínhab tetejére sorba rakosgatjuk a már előre felkockázott másik tésztalapot, végül megszórjuk porcukorral. Hűtőben dermesztjük.

Tipp: Készíthetjük kakaósan is. Ekkor a liszt mennyiségét csökkentjük 2 evőkanál kakaóporral, és a vaníliás pudingpor helyett csokoládésat használunk.

Kakaós csiga

Hozzávalók:

1,5 dl olaj
1 mokkáskanál só
6 evőkanál cukor
75 dkg liszt
6 dkg élesztő
4,5 dl tej
cukrozott kakaópor

Elkészítése: Kevés langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztet elkeverjük a cukorral, sóval, az olajjal. Hozzákeverjük a kovászt, és apránként a maradék tejet. Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Megkelesztjük. A tésztát elfelezzük, kinyújtjuk, megkenjük olajjal, rászórjuk a cukrozott kakaóport. Feltekerjük, és felszeleteljük. Olajozott tepsibe téve, előmelegített sütőben megsütjük. A másik adag tésztát is ugyanígy elkészítjük. Ha nagyobb csigákat szeretnénk, akkor a tésztát ne válasszuk ketté. Kenyérsütőgép dagasztó programján is összekeverhető a tészta a következő módon: a langyos tejet az üstbe tesszük, bele az olajat, a lisztet, szélére a sót, a liszt közepébe a cukrot és az összemorzsolt élesztőt. A 1,5 órás dagasztó programot elindítjuk, és dagasztjuk-kelesztjük.
A továbbiakban úgy járunk el, mint fent

Bohém szelet

Hozzávalók:

5 dkg reszelt csokoládé
10 dkg dió
3 tojás
baracklekvár
1 citrom
10 dkg porcukor
fél csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj vagy sütőmargarin
1 tojás
1 csomag sütőpor
35-40 dkg liszt
20 dkg porcukor

Elkészítése: A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral, vaníliás cukorral, vajjal vagy sütőmargarinnal, porcukorral és 1 citrom reszelt héjával és levével. A tészta 2/3 részét sütőpapírral bélelt normál méretű tepsibe simítjuk, majd baracklekvárral megkenjük. Erre kerül a krém, amihez 20 dkg porcukrot habosra keverünk 3 tojássárgájával. Hozzáadjuk a darált diót, reszelt csokit és a felvert fehérjét. A félretett tésztából vékony rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a sütit. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon sütjük

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.