Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sós sütemények pogácsák

2010.03.31
 Borzas sajtos pogácsa

Hozzávalók:

Krém:
8-10 dkg margarin

2 tojás
8 dkg reszelt sajt
8 dkg liszt
fél liter tej

Tészta

3 dl tejföl
2 tojás
25 dkg margarin
50 dkg liszt

Elkészítése: Tésztája: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojássárgája, 3 dl tejföl, kevés só. Összegyúrás után 1 órát pihentetjük, vékonyra kinyújtjuk, pogácsát szaggatunk belőle. Tojássárgájával megkenjük, sütjük. Krém: fél liter tej, 8 dkg liszt, 8 dkg reszelt sajt, 2 tojás, só. Ezeket kikeverjük simára, és sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, és tovább keverjük, teszünk bele 8-10 dkg margarint. A krémet 2 pogácsa közé kenjük úgy, hogy kicsit ki is folyjon közülük, és reszelt sajtban megforgatjuk.
 Vajas-sajtos pogácsa

Hozzávalók:

60 dkg liszt
25 dkg margarin
2 kávéskanál só
2 pohár tejföl
3 tojássárgája
30 dkg reszelt sajt
5 dkg élesztő

Elkészítése: A lisztbe belemorzsoljuk a margarint és az élesztőt, aztán beletesszük a tojást, a tejfölt és a sót, jól összedolgozzuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, megszórjuk kb. 5-8 dkg sajttal, összehajtjuk, és hagyjuk kelni 20 percig. Újra kinyújtjuk, és újra hajtogatjuk, megint 20 percig kelesztjük, és megismételjük a hajtogatást, megint 20 percig hagyjuk kelni, közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit kikenjük zsiradékkal pl. sütőmargarinnal, és megszórjuk liszttel. A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőbe toljuk.
Kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

 Tejfölös-sajtos rudak

Hozzávalók (48 fő):

A tetejére:
15 dkg reszelt sajt
A tésztához:
2 tojás
2 dl tejföl
fél kiskanál jóféle pirospaprika
fél kiskanál őrölt fekete bors
1,5 kiskanál só
60 dkg finomliszt
0,5 dl tej
2 dkg élesztő
25 dkg Rama Sütőmargarin

Elkészítése: 1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, és 10 percre félretesszük, hogy egy kicsit fölfusson.

2. A lisztet a sóval, a pirospaprikával és a borssal összeforgatjuk, majd a margarinnal elmorzsoljuk. Ezután a tejes élesztővel, a tejföllel, egy egész tojással és egynek a sárgájával közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük 2-3 órára.

3. Ezután meglisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd 0,8 cm vastagságúra, kb. 40x35 cm-es téglalapra nyújtjuk. A félretett tojásfehérjével lekenjük, reszelt sajttal behintjük. Derelye-vágóval ujjnyi széles csíkokra felvágjuk.

4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C)
kb. 20 percig sütjük.

Sajtos pogácsa

Hozzávalók:
1kg liszt
5dkg élesztő
10dkg vaj
30dkg sajt
2 kávés kanál só
2 tojásfehérje
1 pohár tejföl
és tej amennyit felvesz a tészta.

Elkészítés:
A élesztőt fel futtatjuk a tejben.
A többit össze keverjük.Ha kész az élesztő beletesszük össze gyúrjuk.
Utána pihen meleg helyen amíg meg nem dagad.
Utána kinyújtjuk,és hajtogatjuk,utána pihi megint.
Utána kinyújtjuk,megint hajtogatjuk,pihentetjük.Egy kicsit. Aztán kinyújtjuk,kiszaggatjuk a pogácsákat,be vágjuk a tetejét meg kenjük a két tojássárgájával ,megszórjuk a tetejét sajttal,kicsit hagyjuk pihenni mielőtt betesszük a sütőbe.
Meleg sütőbe tegyük.

Elkészítési idő: 30 perc

Húsvéti sonkás kenyér

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
30-35 dkg főtt füstölt sonka (vagy nem zsíros, kicsontozott füstölt csülök),
2 dkg friss élesztő,
3 csapott teáskanál porcukor,
1 1/2 dl tej,
3 dkg vaj,
1 mokkáskanál só, nagyon kevés szódavíz.

Elkészítés:
Az elmorzsolt élesztőt 1/2 dl langyos tejjel és a cukorral bögrébe öntjük, majd simára keverve felfuttatjuk. Mély tálban összekeverjük az átszitált lisztet, a langyosra melegített vajat, a sót, valamint a felfutott élesztőt és a tejet. Ezután annyi szódavizet öntünk hozzá, amennyit felvesz ahhoz, hogy közepesen lágy tészta legyen belőle. Hólyagosra kidolgozzuk (kis konyhai robot keverőpálcájával végezve a művelet nem tart tovább 8-10 percnél), és lassan beledagasztjuk az előzőleg ledarált sonkát. A tésztát lisztezett, mély tálba tesszük, tetejét is behintjük kevés liszttel, és egy tiszta konyharuhával letakarjuk. Langyos helyre (de semmiképpen sem a tűzhely közelébe) tesszük, és a duplájára kelesztjük. Ezután két részre osztjuk, és keskeny, hosszú zsúrkenyér formájúra alakítjuk. Sütőlemezre rakjuk, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon megsütjük. Ha már majdnem kész, vagyis szép sárgásbarna, tetejére kevés vizet spriccelünk, így szép pirosra, márványosra sül. Körülbelül 50-60 perc alatt elkészül. Nagyon finom, akár szendvicskenyérnek fogyasztva, akár csak vajjal megkenve, snidlinggel meghintve. Alufóliába csomagolva, és a hűtőszekrényben tárolva egy hétig is frissen eláll.

Lángos

Hozzávalók:
20dkg liszt + 2ek
20dkg krumpli
2dl langyos víz
1dkg élesztő


Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük majd főzés után megtisztítjuk és áttörjük.
Az élesztőt 1dl langyos vízben és két kanál lisztben felfuttatjuk,majd hozzáadjuk az áttört krumplit,a 20dkg lisztet,1dl langyos vizet és a sót.Összedolgozzuk és letakarva egy órán keresztül kelesztjük.majd 4dkg-os cipókra osztjuk és még fél órán át állni hagyjuk.Kézzel laposra nyomkodva forró olajon megsütjük.
Kapros vagy fokhagymás tejföllel tálaljuk!

Tanácsok:
Hirtelen sül,ezért figyeljünk oda készítése közben!

Elkészítési idő: 120 perc

Paprikás-köményes stangli

Hozzávalók:
35 dkg finomliszt,
1 dkg friss élesztő
1 mokkáskanál cukor,
1 1/2 dl langyos tej,
1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika,
1 teáskanál köménymag,
1 csapott teáskanál só.

Elkészítés:
Az élesztőt és a cukrot 1/2 dl langyos tejben simára keverjük, majd felfuttatjuk. Ezután a lisztet összedolgozzuk a felfutott élesztővel, a megmaradt tejjel és az összes fűszerrel. Sima tésztává gyúrva lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd konyharuhával letakarva eredeti térfogatához képest a duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán ismét átgyúrjuk. 12-14 részre osztjuk és stanglikká formázzuk. A tetejüket vízzel lekenjük, és az előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütjük.

Töpörtyűs-krumplis pogácsa

Hozzávalók:
csipet cukor
1 kg liszt
5 dkg élesztő
2 dl tej
1 tojás
1 pohár tejföl (2 dl)
1 evőkanál libazsír
30 dkg töpörtyű vagdalva/darálva
5 db közepes, héjában főtt krumpli

Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben a cukorral és 1 evőkanál liszttel.
Közben a tepertőt megdaráljuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, egy csipet sót, és összegyúrjuk.
Alaposan összedolgozzuk.
A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, ízlés szerint kissé megsózzuk és megborsozzuk.
Alulról felfelé felcsavarjuk a tésztát, téglalap alakúra kinyújtjuk, és két oldalát egymásra behajtjuk.
Fél órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást még háromszor megismételjük, és közöttük fél-fél órát pihentetjük a tésztát.
Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét sűrűn kockásra bevagdaljuk, és nem túl nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat).
A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

Sós perec

Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg liszt
1/2 l tej
2 ek. kristálycukor
5 dkg élesztő
1 ek. só
1,5 dl étolaj
Tésztára:
1 tojás
szezámmag
Meglocsolni:
2 ek. liszt
1 ek. só
annyi víz hozzá, hogy jó folyékony legyen
Elkészítés:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk a többi hozzávalóval együtt, jól összegyúrjuk és 15 percig pihentetjük.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd felszeleteljük kb. 20 cm hosszú, 1 cm széles rudakká.
A pereceket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a szezámmaggal.
Sütőpapíron sütjük forró sütőben.
Ha kezd sárgulni, akkor meglocsoljuk a liszt-só-víz keverékkel.
Akkor jó, ha szép aranybarna.
Tanácsok:
A tésztát érdemes 2 részre osztani és úgy kinyújtani, mert elég sok lesz.
Célszerű derelyeszaggatóval vágni a tésztát és akkor nem kell sodorni, csak perec alakúra hajtogatni, így időt spórolhatunk.

Elkészítési idő: 20 perc

Sajtos csiga

Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg liszt
1 dl tej
12 dkg vaj
1 kk só
1 kiskanál sütőpor
Töltelék:
25 dkg reszelt sajt (legyen benne füstölt sajt és krémsajt is)
10 dkg vaj
1 kk pirospaprika
1 kk só
kis bors
Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrom, két részre osztom, 25*30 cm-re nyújtom. A töltelékhez valókat összekeverem, a tésztára a tölteléket felkenem. Feltekerem, 1 napig hűtőben pihentetem.
Sütés előtt fél cm vékony szeleteket vágnom. Jó forró (200 fok) sütőben 5 percig, majd kisebb lángon (180 fok) még 10 percig sütöm.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.