Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Muffinok

2010.03.31

 Muffin alaprecept

Hozzávalók:
kb.15db muffinhoz

12,5 dkg vaj

17,5 dkg cukor

2 tojás
1 citrom reszelt héja
30 dkg liszt (sima)
1 tasak sütőpor
1/8 liter tej (1,25 dl)

Elkészítés:
A cukrot,vajat és a tojást habosra keverjük.Majd beletesszük a liszttel elkevert sütőport, a tejet és a citrom reszelt héját.
Félig töltjük a sütőformákat és előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük.

Tanácsok:
Bármit lehet tenni bele.Ízlés és fantázia kérdése.Én használok papírformát is a muffin sütőben és így mutatós tálaláskor is.Ha szilárd ízesítést adunk hozzá( pl.darált diót) akkor pici vizet tegyünk hozzá, de csak annyit,hogy ne legyen nagyon folyós a tészta.Ha pl.reszelt almát adunk hozzá nyomjuk ki a levét, mert különben nem lesz szép magas a muffin.

Elkészítési idő: 15 perc

Sokféle gyümölcshöz recept

Hozzávalók:
száraz alapanyagok:
fél pohárnyi búzaliszt
fél pohárnyi teljes kiőrlésű liszt
fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
egy csipetnyi só

nedves alapanyagok:
egy pohár natúr joghurt
egy tojás
3 evőkanál étolaj
fél pohár barna cukor
egy pohárnyi bogyós, vagy másmilyen, kis darabokra összevágott gyümölcs (Használhatunk hozzá: szedret, meggyet, málnát, ribizlit, áfonyát, őszibarackot, körtét vagy almát is.)

Elkészítés:
Tegyük bele egy tálba a fél pohárnyi búzalisztet, fél pohárnyi teljes kiőrlésű lisztet, fél teáskanál sütőport, fél teáskanál szódabikarbónát és egy csipetnyi sót. Ezeket a száraz alapanyagokat keverjük össze. Egy másik keverőtálba öntsünk bele a pohár natúr joghurtot, üssünk bele a tojást, öntsünk hozzá a 3 evőkanál étolajat és fél pohár barna cukrot. Ezt is keverjük jól össze, majd a gyümölcsöt is keverjünk bele. Kis adagokban fakanállal keverjük hozzá a joghurtos-gyümölcsös keverékhez a "száraz", lisztes keveréket. Töltsük háromnegyedig a muffin sütőformát, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük 20-25 percig.

Tanácsok:
Egészségesebb lesz sütemény, ha az elkészítéséhez teljes kiőrlésű lisztet használunk. A búzalisztbe zab- vagy búzakorpát is keverhetünk, vagy fele arányban zabpehelyliszttel is dúsíthatjuk.

Elkészítési idő: 45 perc

 Csokis

Hozzávalók:
25 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 2 evőkanál kakaópor, 12 dkg tejcsokoládé, 12 dkg fehér csokoládé, 10 dkg kristálycukor, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 10 dkg vaj, 1 db tojás.

Elkészítés:
A lisztet és a kakaóport szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a kristálycukrot, a sütőport, majd keverjük össze. A tojást félig verjük fel, a vajat olvasszuk meg, keverjük össze a tejjel és a tejföllel, majd öntsük a lisztre. Fakanállal keverjük össze a tésztát úgy, hogy közben az apróra tördelt csokoládédarabkákat is hozzáadjuk. A muffin sütőforma mélyedéseibe tegyünk 12 db papírhüvelyt, és ezekben osszuk el a tésztát egyenlő részben. Tegyük be az előmelegített sütőbe 15-20 percre, illetve amíg át nem sül. 40-50

Csokipudinggal és diódarabokkal

Hozzávalók:
4 db tojás,
22 dkg cukor,
20 dkg margarin
22 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor
2 teáskanál fahéj,
4 ek. kakaó,
4 ek.cappuccinopor,
10 dkg dióbél,
1 csomag csokoládé pudingpor,
tej

Elkészítés:
Keverjük össze a kakaót, a cappuccino port, a fahéjat, a sütőport és a lisztet. A tojássárgákat, a cukrot és a margarint úgyszintén. A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá. Adjuk a margarinos masszához a lisztes keveréket, majd gyakori kevergetés közben öntsük hozzá a tojásfehérjehabot. A muffin formákat készítsük elő,majd öntsük bele a masszát.Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Közben a tasak leírása szerint készítsük el a csokoládépudingot. A sütőből kivett muffinok tetejét kenjük be a csokipudinggal, majd díszítsük a félbevágott diódarabkákkal.

Gesztenyével

Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza
20 dkg csokoládé
8 dkg vaj
2 ek rum
3 ek cukor
3 db tojás
30 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
3 db körte
1 db citrom
1 db narancs
1 rúd fahéj

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből habot verünk.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, ízesítjük fahéjjal, vaníliás cukorral, reszelt narancs, és citromhéjjal, hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a tojások sárgáját, majd a fehérjéhez adjuk, és összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a gesztenyével, a rummal és a körtével. Az így kapott tésztát formába töltjük és 180 fokos sütőben készre sütjük.

Vaníliaöntettel

Hozzávalók:
24 darabhoz:
30 dkg liszt,
25 dkg cukor,
7 dkg sütőmargarin,
fél dl olaj,
2 egész tojás,
1 csomag vaníliás cukor,
3 evőkanál tejföl,
1 csomag sütőpor,
1,5 dl tej,
2 db apróra kockázott gyümölcs (alma, körte, barack stb.) vagy 10 dkg tört csokoládé, illetve ezek kombinációja.

Az öntethez:
1 csomag vaníliás pudingpor,
6-7 dl tej,
2-3 kanál cukor,
ízlés szerint őrölt fahéj (el is lehet hagyni, de a gyümölcsökhöz nagyon jól illik).

Elkészítés:
A margarint a kétféle cukorral és a tojásokkal habosra keverjük, a sütőporral elkevert lisztet a tejjel felváltva beledolgozzuk. Belekeverjük a tejfölt és az olajat is, végül a gyümölcsöt vagy reszelt csokit is hozzáadjuk. Muffin formákba töltve 15-20 percig sütjük.

Az öntethez a pudingport a leírtaknak megfelelően készítjük, de a tejjel öntet állagúra hígítjuk, fahéjjal ízesíthetjük.

Csokis és Fahéjas

Hozzávalók:
20dkg liszt,
150g cukor,
8dkg vaj(Rama,Tea vaj),
2db tojás,
Két teáskanál sütőpor,
kakaópor,
fahéj(őrölt)

Elkészítés:
Alap recept
A lisztet és a sütőpor össze kavarjuk egy kicsi tálba.Egy nagyobb tálba pedig a 8dkg vajat(Margarint vagy Tea vajat)a lisztel és a sütőporral,majd gyorsan hozzá keverjük.Majd 100dkg cukrot keverünk hozzá és miután már össze kevertük a maradék cukrot is hozzá keverjük.
Kakaós
Akkor a formákba belerakjuk a tésztát és miután beleraktuk a tésztát akkor a kakaóport belekeverjük (amennyit gondolnak).
Fahájashoz
Miután a formákba raktuk a tésztát,a fahéjt összekeverjük egy kis cukorral és ugyan úgy belekeverjük a tésztába!

Sütési idő
A tésztába bele szúrunk egy fogpiszkálót(miután egy 5percet hagyjuk sülni) és hogyha a fogpiszkálóra rá ragad a tészta akkor még sülnie kell!

Adventi

Hozzávalók:
12 darabhoz:
20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
3 evőkanál barackpálinka
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
fél dl tej

Elkészítés:
Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffin formát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.