Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Finom sütemények

2010.03.31

 Puncs szelet

Alap:

3 db 3 tojásos piskótát sütünk (3 tojás, 3 kanál porcukor, 3 kanál liszt, sütőpor).

Töltelék:

1 csomag vaníliás pudingot 2,5 dl tejjel felfőzünk. 25 dkg Rama margarint és 25 dkg porcukrot a krémmel összekeverünk. Beleteszünk 1 rumaromát, 2 kanál lekvárt, apróra vágott meggyet, és 1 piskótát is belemorzsolunk. A másik piskótát lekvárral megkenjük, rátesszük a tölteléket, majd újra lekvárt kenünk a töltelékre, végül ismét piskóta következik. A tetejére a máz kerül: 25 dkg porcukrot, 3 kanál citromlét, 2 kanál meggylét jól kikeverünk hidegen, majd a sütire kenjük. Megvárjuk, míg megszilárdul, majd szeleteljük és tálaljuk.

 Adventi kocka

Hozzávalók:

10 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 2 dkg kakaópor, 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 1 zacskó gyümölcskocsonyapor (5 dl folyadékhoz: főzős), 2 csillagánizs, 1 fahéjrúd, 2,5 dl hideg tej, 1 zacskó vanília ízű krémpor (2,5 dl tejhez: 4 személyre), 1 tk. őrölt fahéj, sütőpapír

Elkészítés:

A csokoládét durvára aprítjuk. A szétválasztott tojások fehérjét 2 ek. forró vízzel kemény habbá verjük, és közben beleszórunk 7 dkg cukrot. Beledolgozzuk a tojássárgákat, beleszitáljuk a sütőporral meg a kakaóporral elvegyített lisztet és beleforgatjuk az aprított csokoládét. A masszát sütőpapírral kibélelt 32 x 39 cm-es tepsibe simítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Nedves konyharuhára borítva kihűtjük. A befőttet lecsöpögtetjük, és levét felfogjuk. A kocsonyaport a maradék cukorral meg 6 ek. befőttlével simára keverjük. A maradék befőttlevet a fahéjjal meg a csillagánizzsal felforraljuk, és 2 percig főzzük. A fahéj és a csillagánizs eltávolítása után belevegyítjük a feloldott kocsonyaport, felforraljuk, és beleforgatjuk a meggyet. A piskótát hosszában félbevágjuk, és az egyik lap köré keretet állítunk. (Erős alufóliából hajtogatott is lehet). Egyenletesen elosztjuk rajta a kompótot, finoman rányomjuk a másik lapot, majd a hűtőbe tesszük. Robotgép habverőjével a tejet és a krémport a legalacsonyabb fokozaton összekeverjük, majd a legmagasabb fokozaton kb. 3 percig verjük. A krémet a piskótára simítjuk, és kb. 1,5 órára a hűtőbe tesszük. a keret eltávolítása után a süteményt 18 kockára vágjuk. Végül sablon segítségével minden kocka tetejére fahéjcsillagot szórunk.

 Barackos krémszelet

Hozzávalók:

1 nagy doboz (850 ml) sárgabarackbefőtt, 50 dkg vaj, 30 dkg cukor, 6 tojás, 35 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 2 ek. kakaópor, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor, (fél liter tejhez: főzős), fél liter tej, 30 dkg fehér csokoládé, 5 g kókuszzsír (esetleg vaj), a tepsi kikenéséhez kevés margarin, a szóráshoz: kakaópor

Elkészítés:

A sárgabarackbefőttet jól lecsöpögtetjük. Robotgép habverőjével 25 dkg vajat habosra keverünk 25 dkg porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A sütőport elvegyítjük a liszttel, és a vajas masszába dolgozzuk. A tészta felét margarinnal alaposan kikent kb. 32 x 38 cm-es tepsibe simítjuk. A kakaóport a maradék tésztába keverjük.

A kakaós tésztát a világosra simítjuk, és kirakjuk a fél barackokkal. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.

A pudingport csomómentesre keverjük a megmaradt cukorral és 6 ek. tejjel. A maradék tejet felforraljuk. Belevegyítjük a feloldott pudingport, kb. 1 percig főzzük, majd tálba öntjük, és folpakkal letakarva hűlni hagyjuk.

Robotgép habverőjével krémesre keverjük a maradék vajat. A kihűlt pudingot evőkanalanként a vajba vegyítjük. A krémet a tésztára kenjük, és kb. 4 órára hűtőbe tesszük.

A feldarabolt fehér csokoládét és kókuszzsírt (vagy vajat) megolvasztjuk forró vízfürdőben, és kevergetve kihűtjük. A mázat a sütemény tetejére kenjük, és villával hullámokat húzunk bele. Végül megszórjuk kakaóporral. Rombusz alakban felszeletelve tálaljuk.

Hullócsillag

Hozzávalók:

2 dl joghurt, 2 tojás, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl olaj, fél dl rum, 1 kiskanál kakaópor, 40 dkg vegyes, mindenféle aszalt gyümölcs, dió, mandula, szaloncukor, csokoládédarabok, birsalmasajt, kókuszreszelék, narancshéj stb.

Elkészítés:

Legelőször a vegyes, mindenfélét apróra vagdaljuk és a rumba áztatjuk. A joghurtot a tojásokkal simára keverjük. Beleszitáljuk a sütőporral vegyített lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, az olajat és az egészet jól kidolgozzuk. Beleborítjuk a rumos mindenfélét, alaposan összekeverjük és a masszát kétfelé osztjuk. Az egyik felét kakaóporral megfestjük. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibéleljük, és felváltva a kétféle masszát evőkanállal belerakosgatjuk. Ahogyan összefolyik, szép márványos minta alakul ki. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Még melegen a papírt lehúzzuk róla, és nagyobb, csillag alakú kiszúróval kiszúrjuk – vagy csak egyszerűen négyzetekre vágjuk.


Rigó Jancsi

Hozzávalók:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 dkg liszt, 3 evőkanál kakaópor, 5 evőkanál baracklekvár, 20 dkg csokoládé, 2 evőkanál vaj
- a krémhez: 1 evőkanál zselatinpor, 5 dl tejszín, 6 evőkanál kakaópor, 6 evőkanál porcukor


Elkészítés:

A tojássárgájákat keverd habosra a cukorral. Add hozzá a lisztet a kakaót, végül a habbá vert tojásfehérjét. Egy kis tepsit bélelj ki sütőpapírral, simítsd bele a masszát és tedd előmelegített sütőbe. 180 fokon 10-12 perc alatt süsd meg. A sütőből kivéve borítsd tiszta konyharuhára, húzd le róla a papírt, és hagyd hűlni. A kihűlt tésztát lapjában vágd félbe, kend meg lekvárral.
A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg, dolgozd bele a vajat és kend a lekváros lapra. Ha megdermedt, forr vízbe mártott késsel darabolt 5-5 cm-es négyzetekre.
A zselatint áztasd be, majd önts hozzá fél dl vizet és olvaszd fel. Keverd el kevés tejszínnel, a kakaóporral, majd a többi tejszínt a cukorral verd habbá és vegyítsd össze a zselatinos keveréket. A masszát simítsd a tésztalapra, és tedd a hűtőbe megdermedni.
Rakosgasd rá a csokoládés négyzeteket és a vonalukban vágd át a süteményt.

Linzer

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25-25 dkg vaj és cukor, 4 tojássárgája, reszelt citromhéj
- a tetejére: 1 tojás
- a töltéshez: 20 dkg barack- vagy meggydzsem

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy mély tálba. Add hozzá a cukrot, a reszelt citromhéjat. A puha vajjal meg a tojássárgájákkal gyúrd össze. Ha esetleg túl keménynek bizonyulna, egy-két kanálnyi tejföllel lazítsd.

A tésztát fóliába csomagolva legalább egy órára tedd a hűtőbe pihenni. Azután lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra és egy közepes méretű, cakkos szélű kiszúróval szúrd ki: ugyanannyi sima, mint lyukas közepű korongot.

A kiszúrt tésztadarabokat sorakoztasd sütőpapírral borított tepsire. A lyukas közepűeket kend meg felvert tojással, esetleg szórd meg gorombára vágott dióval. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt süsd szép aranysárgára. Ha kihűlt, dzsemmel kettőt-kettőt – egy simát és egy diósat – ragassz össze.

Rákóczi túrós

Hozzávalók:

2 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 12 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, kevés reszelt citromhéj
- a töltelékhez: 3 tojássárgája, 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 6 dkg zsemlemorzsa,
- a tetejére: 4 tojásfehérje, 8 dkg porcukor

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, szórd bele a sütőport. Add hozzá a vajat, a cukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, reszelj bele egy kis citromhéjat, és gyúrd össze. Csomagold fóliába és pihentesd legalább egy órán át a hűtőben. Eközben elkészítheted a tölteléket: a tojássárgájákat keverd habosra a cukorral, és dolgozd össze az áttört túróval. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, és terítsd egy kisebb tepsibe. Villával szurkáld meg és előmelegített sütőben 180 fokon süsd szép rózsaszínűre.

Szórj rá zsemlemorzsát, simítsd el rajta a túrós tölteléket és a sütőbe visszatéve süsd készre. A megmaradt tojásfehérjéket a porcukorral verd habbá, és a kész süteményt borítsd be vele. A langyos sütőbe tedd vissza épp csak annyi időre, hogy szépen rászáradjon a hab a tetejére.
Ha kihűlt, vizes késsel szeleteld hosszúkás darabokra.

Mézes krémes

Hozzávalók:

- a tésztához: 1 tojás, 5 dkg margarin, 5 evőkanál tej, 2 evőkanál méz, 45 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- a krémhez: 5 dl tej, 4 evőkanál búzadara, 12,5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 evőkanál rum, 3 evőkanál kakaópor, 4-5 evőkanál savanykás lekvár
- a tetejére: 15 dkg étcsokoládé

Elkészítés:


A tojást a margarinnal meg a tejjel keverd simára. Add hozzá a mézet, majd apránként dolgozd bele a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát.

A masszát oszd háromfelé, és egyenként nyújtsd kb. 20 x 30 cm-es téglalappá. A tepsi hátoldalát vajazd meg, szórd be finoman liszttel és a tésztalapokat ráfektetve, egymás után süsd meg előmelegített sütőben, 180 fokon szép zsömleszínűre.
A krémhez a tejben főzd meg a darát, a cukrot a vajjal keverd habosra. A hideg krémmel keverd el, s oszd kétfelé: az egyikbe önts rumot, a másikat ízesítsd kakaóporral.
Az első tésztalapot fektesd tálra, kend meg vékonyan lekvárral, majd simítsd rá a világos krémet. Helyezd rá a következő lapot, erre szintén lekvár, azután a kakaós krém kerül. Helyezd rá a harmadik lapot, és vond be gőz felett megolvasztott csokoládéval.
Legalább egy napig hagyd pihenni, hogy a tészta kellően megpuhuljon.

Almás pite

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 1-1 csomag vaníliás cukor és sütőpor, 4 tojás, 2-3 evőkanálnyi tejföl
- a töltelékhez: 1 kg alma, 10 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 citrom, 1 kiskanál fahéj,
- a tetejére: 1 tojás

Elkészítés:

A sütőporral elkevert lisztet morzsold el a vajjal. Add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és annyi tejföllel gyúrd össze, hogy jól formázható legyen. Csomagold fóliába és tedd a hűtőbe pihenni.

Eközben az almát tisztítsd meg, reszeld le. Facsard rá a citrom levét, ízesítsd cukorral, őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal.
A tésztát oszd kétfelé, lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagra. Az egyik tésztalapot fektesd sütőpapírral borított tepsibe, szórd meg darált dióval. Egyenlegesen simítsd rá az almás tölteléket és fedd be a másik lappal.
Villával szurkáld meg, kend le felvert tojással és máris mehet a forró sütőbe! 180 fokon 35-40 perc alatt süsd meg. Négyzetekre vágva, porcukorral megszórva kínáld. Ünnepi
alkalmakkor pedig egy kis borhabbal sem utolsó.

Máglyarakás

Hozzávalók:

kb. 6 alma
1 mk. őrölt fahéj
15 dkg margarin
8 zsemle
1 l tej
4 tojás
30 dkg porcukor
1 cs. van. cukor
baracklekvár

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük, fahéjjal megszórjuk és 5 dkg margarinon megpároljuk.
A zsemlét kockákra vágjuk és egy tálba tesszük.
A tejet felforraljuk, a tojások sárgáját a fele cukorral, a van. cukorral és a margarinnal összekeverjük, a forró tejbe belekeverjük és rálocsoljuk a zsemlére.
Egy tepsit kikenünk margarinnal, zsemlemorzsával meghintjük, a zsemle felét belerakjuk, ráterítjük az almákat és a maradék zsemlével beborítjuk.
Baracklekvárt kevés vízzel elkeverünk, ezzel megkenjük a tetejét, sütőben 180 fokon 30 percig sütjük.
A tojásfehérjéket a maradék cukorral habbá verjük, belekeverünk kb. 2 ek. lekvárt, a "rakottasra" kenjük és visszatoljuk a sütőbe, hogy a hab kicsit rászáradjon.
A tojássárgájához hozzátettem mind a 30 dkg cukrot, mert a felvert habba inkább 3 evőkanálnyi baracklekvárt löttyintettem.
30 perc sütés után rákentem a tojásfehérje habot(baracklekvárosan) és 1 kis szint adtam neki. készen is van.

Raffaello szelet

Fehér tészta:
5 tojásfehérjét kemény habbá verünk, a vége felé 15 dkg cukrot szórunk bele. 15 dkg kókuszreszeléket 2 evőkanál rétesliszttel és fél csomag sütőporral elkeverünk, és óvatosan a habba keverjük, majd fél citrom levét.
Előmelegített sütőben sütjük.

Barna tészta:
5 tojásfehérjét 15 dkg cukorral kemény habbá verünk. 15 dkg darált diót, 3 evőkanál kakaóporral, 2 evőkanál rétesliszttel és fél csomag sütőporral összekeverünk, és óvatosan a habba keverjük.
Ezt is megsütjük.

Krém:
10 tojássárgáját egy csomag vaníliás cukorral, és 20 dkg kristálycukorral kikeverünk, 1 csomag vaníliás pudingport keverünk hozzá, majd 3 dl tejet, és sűrűre főzzük. Tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd 25 dkg rámát keverünk apránként bele.

Összeállítás:
Fehér tészta + krém 3/4 része + barna tészta + a maradék krém. Tetejét kókusz reszelékkel kell megszórni.

Varga béles

Hozzávalók:

1.csomag réteslap
4 ek. cukor, egy csipet só
15 dkg cérnametélt
30 dkg. tehéntúró
5 db. tojás
2 dl. tejföl
Mazsola,
3 dkg. vaj.

Elkészítés: A tepsit kizsírozzuk, porcukorral meghintjük és egy réteslapot beterítünk, majd olajos tejföllel vékonyan megkenjük.
Erre jön a következő töltelék:
A rövid metéltet sós vízben kifőzzük és alaposan lecsöpögtetjük. Az áttört túrót kikeverjük a 3 tojás sárgájával, beletesszük a 2 dl. tejfölt, mazsolát, az olvasztott vajat,a cukrot és az 5 db. tojás kemény habbá vert fehérjét. Összekeverjük a kifőtt metélttel, és a tepsiben lévő tésztalapra terítjük. Ráborítjuk a másik réteslapot, ennek a tetejét is lekenjük az olajos tejföllel és szép pirosra sütjük.
Még melegen meghintjük porcukorral és ha kihűlt, szeletekre vágjuk.

Borzas Kata- túrós változat

Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt
25 dkg Ráma
20 dkg porcukor
3 ek kakaópor
1 tojás sárgája
1 vaníliáscukor
1 sütőpor
1 csipetnyi só

Ezeket összegyúrjuk, 2 részre osztjuk, 1 órára betesszük a mélyhűtőbe, alufóliába becsomagolva.
Töltelék:
1kg túró, 20dkg porcukor, 1 van. cukor, mazsola, aki szereti, tehet bele reszelt citromhéjat, 2 egész tojás, 2 evőkanál búzadara.
Ezeket összekeverni.
A tepsit Rámával kikenjük, a fele tésztát nagy lyukú tésztareszelőn egyenletesen elosztva belereszeljük. Rákanalazzuk a túrót. Ráreszeljük a tészta másik felét. Közepes lángon 35-40 percig sütjük

Mézes krémes

Tészta:

60 dkg liszt
6 dkg kakaó
2 tojás
5 evőkanál tej,
5 evőkanál méz,
1 mokkáskanál szódabikarbóna
18 dkg porcukor
15 dkg margarin fél csomag sütőpor
Krém:
5 evőkanál liszt
4 tojás sárgája
7 dl tej
1 vaniliás cukor
25 dkg margarin
25 dkg porcukor

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150°C-fokra. Ez gázsütőn a közepes fokozat. A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, és 4 részre osztjuk, ezután olajjal vagy zsírral megkenjük a tepsi hátulját és ezen kinyújtjuk a tésztát kb. 35x25cm-re és 10 percig sütjük. Ha nincs 4 sütőlemezünk akkor egy négyszögletű tálcát megfordítunk, alufóliát teszünk rá, a kész lapot leválasztjuk a sütőlemezről (erre a legjobb egy hosszú spatula) és átcsúsztatjuk a tálcára, ezután elmossuk a tepsit és jöhet a következő lap. Ha mindegyik lap kisült elkészítjük a krémet.
Az 5 evőkanál lisztet és a 4 tojás sárgáját kis tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet és kis lángon folyton kevergetve sűrűre főzzük. Amíg hűl a főzött krém a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Amikor a főzött krém langyos a másik krémmel összekeverjük, és a lapokat megtöltjük. A sütemény tetejét megszórhatjuk porcukorral, rakhatunk rá csoki mázat is,vagy rákenünk egy kis krémet és csokit reszelünk rá, de hagyhatjuk simán is, ahogy nekünk tetszik.
Túrós zserbó

A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál tejföl
10 dkg margarin
2 tojás
kakaópor
valamint kevés darált dió, zsír meg baracklekvár

A krémhez:
50 dkg túró
20 dkg cukor
3 evőkanál búzadara
3 tojás
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál tejföl
1 csomag vaníliás cukor

A tetejére: tortabevonó

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a masszát három részre osztjuk. 2/3-ába kakaóport szórunk. Zsírozott tepsibe először a kinyújtott sárga lapot helyezzük be. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk darált dióval. Rátesszük az egyik barna lapot, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, majd rásimítjuk a túrókrémet. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az áttört túrót és a többi hozzávalót. Utoljára kerül hozzá a kemény habbá vert tojásfehérje. A túrókrém tetejére helyezzük a másik barna lapot, amelyet villával picit megszurkálunk. Közepes tűznél sütjük. Ha kihűlt, ét tortabevonóval bevonjuk.