Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ingyen pénz-hoax módra

2009.09.29
 

Ingyen pénz - hoax módra

Nem mindennapi pénzkereseti lehetőséget kínál a világhálón kapott üzenet: ha elkülditek ezt az e-mailt a barátaitoknak akkor "a MICROSOFT" két hétig követi a nyomát és minden egyes személyért, 245 eurót fizet nektek. Ha ők is továbbküldik, újabb 243 eurót kap a láncot folytató személy, a harmadik címzettért 241 euró jár.

Ki tudja mióta kering ez levél az interneten. Az viszont biztos, hogy V. M. szüleinek Gyulán több mint másfél éve okoznak fejfájást azok, akik elhiszik. Márpedig sokan vannak, különösen mostanság, amikor a legtöbb embernek jól jönne egy kis euróban kiutalt segély.

V. M. egyetemista és 2007-ben egy barátjától kapta az üzenetet. Ő pedig beírta a pontos lakcímét a kellő helyre, hogy biztosan megtalálja a postás, hiszen az évfolyamtárs e-mailje szerint: A mail továbbküldését követően, "két hét után a MICROSOFT küld nektek egy levelet, amelyben kéri a postai címetek megerősítését és küld egy csekket."

Szóval V. M. beírta a pontos címét a lánclevélbe és továbbküldte. A címe alapján nem volt nehéz megtalálni a telefonszámát - az online tudakozó néhány másodperc alatt kidobta.

- Könyörgöm! Ne küldje tovább! Hátha egyszer vége szakad ennek az őrületnek - mondta V. M. mamája. Több tucatszor hívnak naponta. Sokszor még éjszaka is.

Összeáll a történet. A hitelesség kedvért számos bejegyzés szól arról, hogy a Microsoft a mail-reklámért ki mindenkinek fizetett már. "Én ezt csalásnak tartottam, de két héttel később - miután ezt a levelet megkaptam és továbbküldtem - a MICROSOFT kérte tőlem a címem, és kaptam egy csekket 24.800 EUR-ról. Válaszoljatok, mielőtt vége a tesztnek!"

- A telefonálók, mondja V. M. édesanyja, a csekkeket akarják látni. Meg azt kérdezik, ők vajon miért nem kapták meg a pénzüket? Pedig nem a fiam állította, hogy pénzt kapott érte, csak a mi címünk szerepel a levélen - teszi hozzá.

A legszívesebben telefonszámot változtatna, csakhogy ez egy fogorvosi rendelő telefonja is. Elérhetetlenek lennénk egy darabig - mondja.

V. M.-ék megtanulták mi az a hoax. Sokak előtt még ismeretlen a fogalom. Pedig a Wikipédián könnyű megtalálni,mit jelent a kifejezés(Az Index.hu hosszú listát vezet az ilyen levelekről

A hoax angol eredetű szó, jelentése: "beugratás", "megtévesztés", "átverés", "álhír" vagy "kacsa". Leggyakrabban az e-mailben terjedő álhírek, kacsa-lánclevelek különféle változatait jelöli. A hoax általában nem irányul más vagyonának vagy vagyoni értékkel bíró dolgának illegális megszerzésére (mint a klasszikus csalás), célja inkább a célszemély(ek) megtréfálása. Nevezhetjük ártatlan tréfának is, de az elkövetőnek tudnia kell, hogy számos esetben nagyon vékony a határvonal a tréfa és a büntetendő cselekedet között.

Szóval, hogy ne terjedjen tovább V. M.-éket is megtréfáló lánclevél, kérek mindenkit: küldje tovább ezt az írást e-mailben annyi embernek és barátnak, amennyinek csak tudják!

 Cíkk a Nol.hu oldalról

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.