Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi ötletek,receptek.

2008.11.26

Tojás vagy csoki likőr készítése.

- fél liter tej

- 3 egész tojás

- 30 dkg cukor

-2 csomag vaníliás cukor

- 1 citrom reszelt héja

- 2 dl alkohol

- 5 dkg kakaópor, ha csokilikőrnek szánjuk…

Elkészítés: Célszerű a tejforralással kezdeni, mert akkor nagyjából ki is hűl, mire sorra kerül. Közben a 3 egész tojást 30 dkg cukorral és 2 csomag vaníliás cukorral kikeverünk Egy citrom reszelt héját kevés alkoholba áztatjuk, majd leszűrjük és a tejjel, alkohollal együtt a tojásos keverékhez adjuk. Jól összerázzuk, esetleg kevés citromlevet teszünk hozzá. Amennyiben csokilikőrt készítünk, úgy hozzá kell adni még 5 dkg kakaóport és már kész is minden.

Csokoládés kalács.

Roppant egyszerű, de annál finomabb sütemény receptjét osztanám meg az érdeklődőkkel: Három egész tojást elkeverünk 15 dkg kristálycukorral, 40 dkg liszttel és 10 dkg olvasztott vajjal vagy margarinnal. A masszát püspökkenyér- vagy kuglófformába tesszük és lassú tűzön megsütjük. Amikor kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Ennyi az egész!

Bejgli készítés

 Hozzávalók:

Tészta:

-1,5 dl tejföl,

-20 g élesztő,

-1 tojás

-50 dkg liszt

 -25 dkg vaj vagy margarin

 -porcukor, csipet só

Elkészítése:

A tejfölt langyosra melegítjük, beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat/margarint, megszórjuk a tetejét 5 dkg porcukorral, 1 csipet sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrénybe rakjuk.(sütés idő kb.180-200 fok)hogy ne repedjen széjjel kissé meg kell szurkálni mielőtt a sütőbe tesszük.

Diótöltelék:

5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva 1 vaníliarúd kikapart belseje, 30 dkg porcukor 3/4 dl tejjel elkeverve, 40 dkg darált dió A cukros tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tűzről lehúzva beleszórunk 40 dkg darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra hűtjük.

Máktöltelék:

5 dkg mazsola 3 cl rumba áztatva 20 dkg porcukor 1 dl vízben felforralva, 20 dkg darált mák A cukros vizet felforraljuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot és a mazsolát, 1 citrom reszelt héját és levét, langyosra hűtjük.

Mézes kalács.1

-60 dkg liszt,

-20 dkg porcukor,

-2 kk szódabikarbóna,

-1 kk mézes fűszerkeverék,

-2 db tojás,

-2 ek margarin,

-20 dkg méz.

A porszerű anyagokat összekeverjük. A tojásokat, a mézet és a margarint jól kikavarjuk és fokozatosan hozzá adjuk a lisztes keveréket. A tésztát jól kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk és legalább egy napig hűvös helyen érleljük. 2-3 mm vastagra nyújtjuk és különböző formákkal szaggatjuk, piros-barnára sütjük."

Mézes kalács.2

-1 kg liszt,

-50 dkg méz,

-30 dkg porcukor,

-3 tojássárgája,

-1 tojás,

-2 dkg szalalkáli (2-3 kanál tejben feloldva),

-2-3 ek dzsem, fűszerek ízlés szerint (citromhéj, szegfűszeg, ánizs, fahéj).
A díszítőhab:

-1 tojásfehérje,

-8 ek porcukor,

-1 kk ecet."

elkészítés,mint az előző

Mézespuszedli

25 dkg mézet megolvasztunk, majd hozzákeverünk 15 dkg cukrot, 1 tojás nagyságú zsírt, 4 ek tejfölt, 1 egész tojást, 3 tojás sárgáját, 60 dkg lisztet, 2 kk szódabikarbónát, kevés fahéjat és reszelt citromhéjat. Jól összegyúrjuk és a hűtőbe tesszük, másnap kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe téve forró sütőben kisütjük. Máz: 3 tojás fehérjét felverjük habnak, 20 dkg porcukrot keverünk hozzá és gőz fölött főzzük, míg kemény nem lesz. A puszedlikat bekenjük a mázzal, ami másnapra megszárad. Fémdobozban tároljuk.

Kókusztekercs

Fél kg keksz (megdarálva), 25 dkg porcukor, 2 dl tej, 2,5 dkg kakaó. Töltelék: 25 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 cs vaniliás cukor, 2 cs kókuszreszelék, rum. A tészta hozzávalóit összegyúrom, fél óráig állni hagyom, majd kisodrom. A vajat habosra keverem a cukrokkal, belekeverem a kókuszreszeléket és egy kupica rumot. Rákenem a tésztára, majd feltekerem. Fóliába csavarom és a hűtőbe teszem.

Rumgolyók

30 dkg "cukrászati maradék" (piskótamaradékok, süteményszélek, stb), 4 dkg vaj, 5 ek rum (vagy rumaroma), 5 ek tej, 2 ek kakaó, 8 dkg porcukor, dekorcukor. A sütimaradékot megáztatom a rum-tej keverékben, majd átgyúrom a vajjal, a kakaóporral és a porcukorral. A keverékből golyókat formálok, azokat pedig dekorcukorba hempergetem. Végül behűtöm. Mignonpapírban tálalom.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sziasztok!

(erzsi71, 2008.12.21 16:03)

Légyszives írjátok le hogy a bejglit hány fokon kell sütni? köszönöm