Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Értékes gyomnövények

2009.07.17

Értékes gyomnövények.

 

Kép

Pongyola pitypang (Taraxacum officinale)

Minden tavasszal, amikor fák még ki sem lombosodnak,a pitypang kedves, sárga virágfejei már megjelennek. Gyerekkorunkban még anyunak szedtük virágait. Vagy elfújtuk kaszat termésekből álló repülő bóbitáját. Mire azonban felnőttünk, már csak eltakarítandó gyommá vált a szemünkben.

A pongyola pitypang egész Európában elterjedt. Mindenhol gyakori évelő gyom. Már márciusban virít. A tőlevélrózsás növény vastag, húsos gyökere mélyre hatol a talajban, ezért elég nehéz kikapálni. Egy francia botanikus úgy írta le, hogy levélszéle az oroszlán fogaira emlékeztet. Egy virágfej akár 200 nyelves virágot visel.

A gyökereket kora tavasszal gyűjtsük be, hosszában vágjuk ketté, és szellős helyen szárítsuk. Porrá őrölve kávépótló. A levelek virágzáskor gyűjthetők, frissen salátának fogyaszthatók. Blansolva főzelékként ehetjük. Tisztító kúrához ajánlott. Száríthatjuk is őket. A belőle készült tea serkenti az emésztést, elősegíti az epeműködést.


Virágszirmaiból szörp készül. Szedjük le reggel a kinyílt virágfejeket. Tépdessük ki a szirmokat. Hozzávalók: 2 marék pitypang virág, 1 kg cukor, fél citrom leve, 1 liter víz. A szirmokat beletesszük egy zománcozott edénybe, ráöntjük a vizet és egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap lassú melegítés után hozzá adjuk a cukrot és a citromot is. Kb. 1 órát nagyon lassú (csak kicsit gyöngyözzön a teteje) tűzön főzzük, leszűrjük és üvegekbe töltjük.

Hatóanyagai laktonok, triterpének és flavonoidok. Gyökerében ősszel inulin is felhalmozódik. Egyéb hatóanyagai: tarakszacin keserűanyagot, kaucsukot, viaszt, cukrot, zsírt, cseranyagot, illóolajat, kolint, szaponint, szerves savakat tartalmaz.

 

Kép

 

Csalán (Urtica dioica)

A csalán is egyike a legközönségesebb gyomoknak. 30-50 cm magas évelő növény. Talán azért szeretjük a legkevésbé, mert friss levelük, hajtásuk a bőrrel érintkezve erősen csíp, gyakran hólyagot húz, és sokáig viszkető érzést okoz.

Függőleges gyöktörzse sokágú gyökérben folytatódik, oldalra messze kúszó tarackokat hajt. A szár csoportosan nő. Az egész föld feletti rést szőrök borítják. Kétlaki növény. A hímvirágok felálló, rövid oldalágas füzérekben, a nővirágok hosszabb oldalágú, később lecsüngő füzérekben vannak a levelek hónaljában. Termése makkocska.

Csalánból kitűnő ételek készíthetők. A csalánlevest a sóskaleveshez, a főzeléket a parajhoz hasonlóan főzzük. A csalánt akár levesnek, akár főzeléknek készítjük, először egy-két percig lobogva fövő vízben puhítsuk. Ha nyersen vajban vagy margarinban megpároljuk és jól elkeverjük, pépes krémet kapunk. A csalánsalátát a fejes salátának megfelelően ízesíthetjük, keverhetünk hozzá hagymát, ill. más zöldséget is. Friss hajtásokból tejturmixot készíthetünk. A pépes anyagot belekeverhetjük tejfelbe, joghurtba, kefirbe és körözöttbe. Színezhetünk vele gyúrt tésztát, palacsintát, gombócot. Tojással elkeverve, jól fűszerezve kiváló töltelék különböző tésztákba.( Kipróbáltam nagyon finom a főzelék belőle.)

A csalántinktúra (cseppek) tavaszi erősítőként, "tisztító" hatása miatt kedvelt. Teáját használják jóindulatú prosztata-megnagyobbodás és vizelési nehézségek esetén. Érdemes azt is megemlíteni, hogy a biotermesztésben a csalán vizes kivonatát gombás betegségek és rovarok elleni védekezésnél önmagában vagy kombinációkban is felhasználják.

Különösen tavasszal ajánlatos gyűjteni, de szedhető nyáron is, de csak a zsenge leveleit használjuk. Tápértéke a virágzás elõtt a legnagyobb.

Hatóanyagai flavonoidok, szilikátok, szkopoletin, béta-szitoszterol, kávésavészterek. Tartalmaz továbbá magnéziumot, nyomelemeket, A-provitamint és K-vitamint. Klorofill-tartalma kiemelkedően magas

 

 

Kép

.Tyúkhúr (Stellaria media)

Mediterrán származású a szegfűfélék családjába tartozó egyéves tyúkhúr (Stellaria media) is nemszeretem növény. 10-30 (50) cm hosszú szára többnyire elfekvő. Gyakran hiába kapáljuk, mert a kikapált egyedek legyökereznek. Oldalágai minden csomónál legyökereznek. Kora tavasztól késő őszig, gyakran még az enyhe téli napokon is virágzik. Fehér virágai hosszú, vékony kocsányokon fejlődnek a levelek hónaljában. A termés tok.

Egy-két marék tyúkhurt megmosunk, kb. 1 liter forró vízzel leforrázzuk, tetővel lefedjük egy edénybe, állni hagyjuk. A langyos főzettel, kendő segítségével megmosogatjuk az érintett testrészünket, napjában több alkalommal is. A virágzó növényt levesnek, főzeléknek használhatjuk. A fiatal növényt a zöldbabhoz hasonlóan készíthetjük el, ahhoz nagyon hasonló íze van. Semleges íze miatt fontos adalék az erős, kifejezett karakterű növények mellett, csökkenti azok esetleg keserű vagy erős fűszeres ízét. Zsírégető hatása miatt fogyókúrázóknak előszeretettel ajánlott. Nyálkaoldó, gyulladáscsökkentő.

Csapadékos, hűvös évben minden évszakban gyűjthető. Öntözött kertekben szintén egész évben gyűjthető, megtalálható. Tél végén valóságos vitaminbomba.

Hatóanyagai szaponinok, C és E vitamin.

 

Kép

Macskagyökér(Valeriana officinalis)

 

 

Az álmatlanságban szenvedő betegeknek valószínűleg nem ismeretlen a Valeriána jótékony hatása s, bár ez a gyógynövény igen kellemetlen szaggal bír, olyannyira, hogy még a macskákat is mámor fogja el, ha megeszik a macskagyökér magvát. Altatószerként és az állandóan stresszben élő ember nyugtatójaként igen fontos növény.

Alkalmazása azért is előnyös, mert nem lehet hozzászokni, és nem okoz kábultságot, mint megannyi más erre a célra alkalmazott gyógyszer. Ahelyett, hogy közvetlenül idézné elő az alvást, nyugtatja az idegrendszert, ezért az alvás természetes módon következik be. Nyugtató hatásán kívül, emésztési zavarok tüneteinek kezelésénél is hasznos lehet.

Gyökérzetéből házilag is könnyen készíthetünk teát. Forrázzunk le egy teáskanálnyi macskagyökeret 2,5 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta háromszor egy-egy csészével bátran fogyaszthatjuk.

Kép

Fehér libaparéj

 

 

  (Chenopodium album) lenne az első választásom. Ha nem lett volna ez a növény, akkor a családom éhen halt volna a II. világháború idején. Akkoriban nem volt mit enni, kivéve azt, ami az utak mentén, az árkokban nőtt. Az anyám csak forró vízbe mártotta őket, bár nyersen is ugyanolyan jó íze volt. Mindig rakok a nyári salátáimba libaparéjt. Pontosan ugyanolyan íze van mint a spenótnak. A németek sokféle változatát nevelték ki, amit én csak óriás német spenótnak hívok. Általában 1,5 méter magasra nőnek, de az én tápanyagban gazdag kertemben minden az átlagos méret kétszeresére nő. Pár növénynél hagyom hogy elvirágozzanak és ezáltal magokat hozzanak a következő nyári terméshez. A spenóttal ellentétben a fehér libaparéj egész nyáron zsenge marad, még aszály idején is, és nem hoz magokat csak a szezon végén.

Kép

Kövér porcsin(portulaca oleracea)

 

 Egy meglehetősen lédús, salátának nagyon finom,de kellemetlen gyomnővény,a mi kertünkben kiírthatatlan.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.